Forældre er hver for sig forpligtet til at forsørge deres fælles barn. Barnet skal forsørges, opdrages og uddannes under hensyn til forældrenes livsvilkår og hvad, der er bedst for barnet.
Opfylder en af forældrene ikke forsørgelsespligten over for barnet, kan den ene forælder anmode om, at den anden forælder skal pålægges at bidrage til barnets underhold.
Normalt skal der kun betales bidrag til barnet fylder 18 år. Hvis barnet er under uddannelse, kan det dog i nogle tilfælde modtage forsørgelse, indtil det er fyldt 24 år. Det afhænger både af barnets, moderens og faderens indtægter. Rigsombuddet indhenter økonomiske oplysninger, inden der træffes afgørelse om uddannelsesbidrag.
Det er som udgangspunkt den forælder, der har barnet boende – eller hvor barnet bor mest – der kan ansøge om at få den anden forælder til at betale bidrag til barnets underhold.
Bidraget er dermed en økonomisk støtte, den ene forælder (bidragsbetaler) betaler til den anden forælder (bidragsmodtager), som bidrag til at forsørge barnet.
For at modtage uddannelsesbidrag kræves det at
• barnet har hjemkommune i Grønland
• barnet eller bidragsmodtager, har dansk indfødsret, eller, på anden vis, har ret til at modtage bidrag eller tilskud udbetalt fra grønlandske myndigheder
• barnet eller den unge ikke er offentlig forsørget
• barnet ikke er i pleje med henblik på adoption
• barnets forældre ikke er samlevende
• den anden forælder ikke i forvejen betaler til barnets forsørgelse i forbindelse med barnets uddannelse
Bidragets størrelse fastsættes under hensyn til den barnets/den unges indkomstforhold.
Vil du ansøge om uddannelsesbidrag skal du søge online via den gule knap ”Ansøg her” øverst på denne side. Vil du anvende selvbetjeningsløsningen, skal du logge ind med dit personlige MitID.
I din ansøgning skal du vedlægge dokumentation for
- Evt. uddannelsesstøtte (SU)
- Optagelse på skole/uddannelsesinstitution inkl. forventet slutdato for uddannelsen skolen/uddannelsesinstitutionen
- Evt. offentlige eller private legater som barnet modtager/har modtaget
Rigsombuddet kan ikke behandle din ansøgning, hvis ikke de nødvendige dokumenter er vedlagt
Du begynder på den digital selvbetjening ved at klikke på den gule knap ”Ansøg her”
Bemærk:
Du kan kun sende din ansøgning digitalt, hvis du logger ind med dit MitID.
Når Rigsombuddet har modtaget ansøgningen, og sagen er færdigbehandlet, træffer Rigsombuddet afgørelse
Du kan ansøge om uddannelsesbidrag uanset om den anden forælder enig i ansøgningen. Rigsombuddet skal i så fald høre den anden forælder, så han/ hun er klar over, at du har ansøgt om uddannelsesbidrag. Herefter har han/ hun mulighed for, at komme med bemærkninger til ansøgningen.
Den afgørelse du modtager fra Rigsombuddet efter endt sagsbehandling, vil enten være, at ansøgningen om uddannelsesbidrag imødekommes eller at ansøgningen afvises.
Hvis ansøgningen er imødekommet, vil afgørelsen desuden indeholde en fastsættelse af bidragets størrelse.
Uddannelsesbidrag kan søges fra barnet er 18 år og indtil barnet fylder 24 år
Klagevejledning
Rigsombuddets afgørelse kan påklages til Social- og Boligministeriet. En klage skal sendes til Rigsombuddet, der videresender klagen sammen med sagens akter til Social- og Boligministeriet/
Klagefrist
Du har mulighed for at klage over Rigsombuddets afgørelse indenfor 4 uger efter du har modtaget den. Kun i særlige tilfælde kan din klage over en afgørelse behandles hvis der er gået mere end 4 uger efter du har modtaget den.