Forældre er hver for sig forpligtet til at forsørge deres fælles barn. Barnet skal forsørges, opdrages og uddannes under hensyn til forældrenes livsvilkår og hvad, der er bedst for barnet.
Opfylder en af forældrene ikke forsørgelsespligten over for barnet, kan den ene forælder anmode om, at den anden forælder skal pålægges at bidrage til barnets underhold
Det er som udgangspunkt den forælder, der har barnet boende – eller hvor barnet bor mest – der kan ansøge om at få den anden forælder til at betale børnebidrag. Normalt skal der kun betales bidrag til barnet fylder 18 år.
Børnebidraget er dermed en økonomisk støtte, den ene forælder (bidragsbetaler) betaler til den anden forælder (bidragsmodtager), som bidrag til at forsørge barnet efter f.eks. en skilsmisse.
Begivenheder der kan medføre bidragspligt kan f.eks. være:
- Du og den anden forælder flytter fra hinanden
- Barnet er flyttet hjem til dig
- Den anden forælder er holdt op med at betale udgifter til barnet
Hvis I er enige om barnets forsørgelse, kan I selv lave en aftale om det. I kan f.eks. aftale, at den ene forælder skal betale børnebidrag til den anden, eller I kan aftale, at I deler udgifterne til barnets forsørgelse. Kan I ikke blive enige om beløbet, eller ønsker i bidraget fastsat af Rigsombuddet, skal I indsende en ansøgning.
Hvis den forælder der er bidragsberettiget og den bidragsbetaler forælder flytter sammen igen, bortfalder bidragspligten.
Børnebidraget betales forud hver måned.
For at modtage børnebidrag kræves det at:
• barnet har hjemkommune i Grønland
• barnet eller bidragsmodtager, har dansk indfødsret, eller, på anden vis, har ret til at modtage bidrag eller tilskud udbetalt fra grønlandske myndigheder
• barnet eller den unge ikke er offentlig forsørget
• barnet ikke er i pleje med henblik på adoption
• barnets forældre ikke er samlevende
• den anden forælder ikke i forvejen betaler til barnets forsørgelse
Normalbidragets størrelse afhænger af barnets opholdssted på det tidspunkt hvor bidraget udbetales.
Normalbidraget er for børn med bopæl i Grønland er for tiden 1068,50 kr. månedligt pr. barn.
Bidragets størrelse afhænger af den betalende forælders indtægt. Bidraget bliver dog som hovedregel ikke lavere end normalbidraget, heller ikke selv om bidragsbetalers indkomst er lav.
Forhøjet bidrag
Hvis bidragsbetaler har en høj indtægt, kan der søges om forhøjet børnebidrag til barnet. Forhøjet børnebidrag er et bidrag, som er højere end normalbidraget.
Ved vurderingen af bidragets størrelse tages der hensyn til de udgifter, bidragsbetaleren har til forsørgelse af egne børn. Det vil sige, at antallet af børn, som bidragsbetaleren har forsørgelsespligt overfor, har betydning for bidragets størrelse.
Rigsombuddet indhenter økonomiske oplysninger for bidragsbetaler hos Skattestyrelsen. Dette kan medføre længere sagsbehandlingstid.
Læs mere om ansøgning om ændring af bidraget størrelse i rubrikken Ansøgning om ændring af bidragets størrelse herunder.
Vil du ansøge om børnebidrag eller ændring af bidragets størrelse, skal du søge online via den gule knap ”Ansøg her” øverst på denne side og logge ind med dit personlige MitID.
Hvis du søger om forhøjelse af et bidrag der allerede er fast sat, skal du vedlægge følgende dokumentation
- Kopi af en afgørelse fra en offentlig myndighed om bidrag
Hvis du og den anden er enige om ansøgningen om børnebidraget, skal I begge skrive under på ansøgningen og vælge blanketten ’Udfyld og udskriv’ (kræver ikke MitID)
Rigsombuddet kan ikke behandle din ansøgning, hvis ikke de nødvendige dokumenter er vedlagt
Du begynder på den digital selvbetjening ved at klikke på den gule knap ”Ansøg her”.
Når Rigsombuddet har modtaget ansøgningen og sagen er færdigbehandlet, træffer Rigsombuddet afgørelse
Du kan ansøge om børnebidrag uanset om den anden forælder enig i ansøgningen.
Rigsombuddet skal i så fald høre den anden forælder, så han/ hun er klar over, at du har ansøgt om børnebidrag. Herefter har han/ hun mulighed for, at komme med bemærkninger til ansøgningen.
Den afgørelse du modtager fra Rigsombuddet efter endt sagsbehandling, vil enten være, at den anden forælder skal betale bidrag, eller at han eller hun ikke skal betale bidrag.
Hvis den anden forælder skal betale bidrag, vil afgørelsen også fastslå bidragets størrelse og fra hvilken dato bidraget skal betales.
Hvis du søger om forhøjet bidrag, skal Rigsombuddet indhente økonomiske oplysninger om bidragsbetaler. Det kan medføre forlænget sagsbehandlingstid.
Hvis bidragsbetaler har en høj indtægt, kan der søges om forhøjet børnebidrag til barnet.
Forhøjet børnebidrag er et bidrag, som er højere end normalbidraget. Bidragets størrelse fastsættes med et procenttillæg, f.eks. normalbidraget + 100 pct.
Ved vurderingen af bidragets størrelse tages der hensyn til de udgifter, bidragsbetaleren har til forsørgelse af egne børn. Det vil sige, at antallet af børn, som bidragsbetaleren har forsørgelsespligt overfor, har betydning for bidragets størrelse.
Rigsombuddet indhenter økonomiske oplysninger for bidragsbetaler hos Skattestyrelsen. Dette kan medføre længere sagsbehandlingstid.
Hvis du søger mere end to måneder efter det tidspunkt hvor du er blevet alene om at forsørge barnet/børnene, fastsættes bidraget fra ansøgningstidspunktet.
Klagevejledning
Rigsombuddets afgørelse kan påklages til Social- og Boligministeriet. En klage skal sendes til Rigsombuddet, der videresender klagen sammen med sagens akter til Social- og Boligministeriet.
Klagefrist
Du har mulighed for at klage over Rigsombuddets afgørelse indenfor 4 uger efter du har modtaget den. Kun i særlige tilfælde kan din klage over en afgørelse behandles hvis der er gået mere end 4 uger efter du har modtaget den.