airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Socialjuridiske netværk - Grønland

5. marts 2024

I foråret 2020 blev det socialjuridiske netværk stiftet med samtlige af landets socialdirektørers godkendelse. Deltagerne blev udvalgt sommeren 2020, hvor det første fysiske møde blev afholdt af Socialstyrelsen, Nuuk december 2020.

Formål


Formålet med netværket er at landets kommuner har en mulighed for en åben sparring indenfor det socialjuridiske område. Alle deltagere er ligeværdige i forhold til at præge dagsordenen.
Grundtanken er et fagligt sparringsforum for landets socialjurister, hvor dagsordenen og drøftelserne ikke skal kunne udlede en tilsynssag.
Formålet er ligeledes, at dagsordenspunkterne dannede grundlag for høringssvar, input mm. til Departementet for Sociale Anliggenders lovudarbejdelse, samt Socialstyrelsens tiltag i Grønland.
Deltagerne møder ikke som repræsentant for deres arbejdsplads, men som sin juridiske funktion.

Betingelser


Deltagerne skal være uddannet jurister og arbejde inden for socialområdet i Grønland.

De kommuner som ikke har en ansat jurist har mulighed for at fremsende punkter til dagsordenen og vil efterfølgende modtage et referat af mødedagen.

Kommunerne som ikke har en ansat jurist skal udvælge en kontaktperson som netværket kan henvende sig til.

Hensigten er at alle kommune er ligestillet i forhold til at benytte netværkets kompetencer.

Kontrolenheder såsom Det Sociale Ankenævn, Tilsynsenheden mm. kan ikke deltage i netværket, af hensyn til beskyttelsen af de enkelte deltagere, samt for opnåelse af optimal sparring i forummet.

I tilfælde af gæstedeltagere til oplæg om bestemte udfordringer skal der være enighed om inddragelsen.

Deltagerne skal senest 14 dage før netværksmødets afholdelse fremsende punkter til dagsordenen. Dagsorden vil fremsendes en uge før mødeafholdelse. De fremsendte punkter skal udfylde en hel arbejdsdag, for at netværksmødet gennemføres.

I de tilfælde at deltagernes eksempler på problemstillinger/udfordringer indeholder persondata, skal disse anonymiseres forud for delingen i netværket.
Der er ikke mulighed for behandling af enkeltsager i netværket.

Der er mulighed for råd og vejledning af generelle problemstillinger, samt sparring i forbindelse med håndteringen af aktuelle problemstillinger i kommunalt regi. Kommunerne har mulighed for
at medtage konkrete anonymiserede eksempler for at konkretisere udfordringen, men det er ikke meningen at netværket skal løse problemstillingen. Der kan være en åben dialog om mulige løsninger hvor pågældende kommune selv varetager sagsbehandlingen.

Der skal være adgang til fysisk og online deltagelse i mødedagen.

Deltageren påtager sig en værtsforpligtigelse ved deltagelse. Denne gang er det Aasiaat ved jurist Frederik Flindt Hansen. Dette betyder at netværkets afholdelse skifter lokalitet fra gang til gang. Værten afholder mødedag, booker lokale, teknik, frokost til mødedagen, udarbejder dagsorden og referat af dagen. Værtsforpligtigelsen går på omgang.

Deltagernes arbejdsplads sørger for transport, opholdsudgifter og øvrige udgifter for egen medarbejder.
Fysisk fremmøde foretrækkes af hensyn til tillid, drøftelse og nærvær i netværket.

Praktisk


Alle deltagere er ligeværdige i forhold til fremsendelsen af punkter til dagsordenen. Det forventes at deltagere har læst materialet til dagsordenen forud for netværksafholdelsen. Der kræves ingen forberedelse. Netværket er et mundtligt sparringsforum og pålægger ikke deltagerne yderligere arbejde, end arbejdstiden som deltagelsen påkræver pågældende dag. Det vurderes at læsning af materiale til dagsorden maksimalt udgør 1 times arbejde forud for mødedagen, dernæst har værten en ekstra forpligtigelse i den praktiske håndtering af mødedagen og udarbejdelse af referat.

Afholdelse af netværksmøde sker som udgangspunkt 2 gange årligt.