Der blev afholdt borgermøde tirsdag den 18. april i Aasiaat og Qasigiannguit om den kommende vandkraftværk. Informanterne var folk fra: Nukissiorfiit, InuPlan og NIRAS. Tirsdagen i Aasiaat var køligt og lidt vind, og den aften afholdt et generelmøde fra Aasiaat Forsamlingshus forening, og dermed var der ikke mange mødte til mødet, men mødet var livligt.
Stort forskel i priser
Årligt oliedrift i Nukissiorfik er meget dyrt. F.eks. Nuuk’s årligt olieforbrug var ca. 198 mio.kr. Og nu bliver der kun brugt ca. 300 tusinde kr. om året via vandkraftværket. Sådan er forburget også i andre byer med vandkraftværker i landet.
Undergrunds tunneller under permafrost
Der skal bruges to søer ved Kangersuneq i Qasigiannguit til vandkraftværket. Der skal bygges op til 2.050 meter undergrundstunnel fra øverste sø til den anden, og ca. 6.200 meter undergrundstunnel fra den anden sø til kraftværket ved stranden. Og disse tunneller skal bygges under permafrost, da man kan risikere vandskader/frostskader hvis man bygger rør over permafrost. Dermed kan vandet strømme gennem rør uafbrudt af kulde hvis man bygger tunneller under permafrost.
Kangersuneq ideelt uden lige
Der blev forklaret, at mange søer blev undersøgt førhen, da borgerne til mødet var bekymret for vejbyggeri til vandkraftværket skulle ligge i indlandet, hvor det bliver er svært at nå. I andre byer bliver der brugt vandfald i vandkraftværker. Kangersuneq har ingen vandfald, men der er stort vandløb, og vandmængder i søerne kan sagtens bruges der. Den øverste sø indeholder 208 mio. kubikmeter vand, og den nederste sø indeholder 86 mio. kubikmeter vand. Dvs.; den øverste sø vil forsyne den nederste, og dermed skal der bygger undergrundstunnel på 2.050 meters afstand. Dermed er Kangersuneq bedste sted for vandkraftværket.
Rentabelt
Ser man på byggeri, så som stort byggeri, er miljøforurening på den mindste, men når byggeriet bliver færdig bliver forureningen større. F.eks. al mulig slags affald starter i kraftværker med olie. Bygning af vandkraftværk er mere til gavn for miljø, og miljøforureningen er på den mindste når den bliver færdig bygget. Dermed er den rentabelt på længere sigt.
Dyrere for forbrugerne
Selvstyret har lige godkendt bygningen af vandkraftværk, og den kommer til at koste op til 1 mia.kr. Dermed skal man forvente elforbruget bliver dyrere for forbrugerne for at realisere byggeriet. Der er intet nyt i det, da man allerede har erfaret sådanne situation i andre byer i landet. Men man skal regne med elforbruget kan blive billigere igen i løbet af få år.
Man kan nå 86 %
Der er 66 % elforsyning af vandkraftværker i landet. Der vil blive 86 % elforsyningen af vandkraftværker i Grønland når kraftværket bliver færdig i Kangersuneq. Dermed vil CO2-forureningen mindskes i hele verden. Det vil være et gigantisk bedrift hvis landets elforsyning bliver forsynet af vandkraftværker med hele 86 % i sådan et stort land.