airplanebooksbriefcase business cogs cross election entertainment fish house law lockmedicalpeopleselfservices socialtax

Aasiaat, Qeqertarsuaq og Qasigiannguit skal på museumsdagen, fokuseres på vigtigheden af nutidens nationaldragter, kom og møde op til debat i museet om nationaldragten. 

Den Danske tekst version udkommer torsdag den 4. oktober 2021
3. november 2021

 

 Fra de gamle dage havde folk haft skindtøj, skindet er sejt og varmt.

Mønstrene på kvindernes og mændenes skindtøj f.eks. bukser og kamikker var forskellige og tilpasset til kvinderne og mændene, og tilpasset til arktis.

Grønlænderne får skind fra deres fangstdyr og arbejder grundigt med det, ud fra hvad skindet skal bruges til, sejheden af skindet og hvordan det skal bruges, samt hvilken dyr skindet er fra. Kvindernes og mændenes nationaldragter er en del der fastholder vores kultur, derfor finder museerne i Kommune Qeqertalik det interessant at vide hvor meget det grønlandske folk har rykket sig i forbindelse med deres tankegang når det kommer værdierne i forhold til fortiden.

 

Titlen for debatten er:
Nye ideer og grænser.

Hvad skal vi gøre for at bevare nationaldragten i dag?

Desuden skal der udstilles museumsinspektør Aviâja Rosing Jakobsen fra Grønland Nationalmuseum værker om historien af kvindernes nationaldragter i Grønland.

Søndag den 7. oktober 2021 mellem klokken 13:00 - 16:00 kan du komme og besøg Aasiaat Museum, Qeqertarsuaq Museum og Qasigiannguit Museum for at deltage i debat om den grønlandske nationaldragt.  

Plan til Museumsdagen:

Søndag den 7. november 2021 kl. 13-16

Qeqertarsuaq museets plan for Museumsdagen:

Udstillingen kan ses, der vil være velkomst og tale.

Digitalt oplæg:

  • Værker af museumsinspektør Aviâja Rosing Jakobsen fra Grønland Nationalmuseum, historien af kvindernes nationaldragter i Grønland og forskelligheden.
  • Folk fra Qeqertarsuaq som har været på i Norge for at holde skindbearbejdningskursus, skal holde oplæg.
  • Borgerne fra Qeqertarsuaq viser deres nationaldragter 

Efter digitalt oplæg skal borgerne fra Qeqertarsuaq vise deres nationaldragter.

Efter oplæggene skal der holdes debat i grupper. Efterfølgende skal fritidschefen Simigaq Heilmann, Hilda & Gurna Zeeb holde oplæg.

Man kan mødes med medarbejderne i museet Laarseeraq Berthelsen og Linda G. Ostermann.

Linda G. Ostermann - Museumsinspektør i Qeqertarsuaq Museum.


”For tema har i museets årlige planer valgt: Vi er glade for at have besluttet at have tema om grønlandske festtøj, nationaldragter, i alle vores museer i vores kommune, således kan vi samle borgernes meninger om nationaldragten.” Sagde museumsinspektør i Qeqertarsuaq Linda G. Ostermann. 

Plan for Aasiaat Museum:

  • Man kan se digitale værker af museumsinspektør Aviâja Rosing Jakobsen fra Grønland Nationalmuseum om grønlandske nationaldragter.
  • Man kan og så komme og se udstilling af Aasiaat Museum fra egen samling af nationaldragter.
  • Man kan komme og se udstilling om skadedyr og hvordan de har skadet skindet. Oplysninger om disse skal fremlægges og der kan stilles evt. spørgsmål.
  • Der skal vises billeder af kvindernes ”moderne” festtøj.
  • Besøgene har mulighed for at komme med deres meninger.
  • Der vil blive serveret kaffe, te og småkager.



På søndag skal medarbejderne i Aasiaat museum i forbindelse med forestillingen mødes med borgerne omkring vores arbejde og museet, og vi glæder os meget. ” Sagde museumsinspektør fra Aasiaat Museum.
Panìnguak G. Rafaelsen - Museumsinspektør i Aasiaat Museum.

Plan for Qasigiannguit museum:

På Qasigiannguit Museum er udstillingen af traditionelle kvindedragter udvidet med eksempler på spændende nyere bud på dragtdele inspireret af kvindendragtens  perlekrave og kamikker.
Ligeledes vises en lille udstilling af en lokal kvindelig kunstners værker inspireret af grønlandske kamikker.

Foto: kommende udstillingsbilleder i Qasigiannguit Museum





Efter velkomst er der kaffe og te, og vi viser digitalt foredraget “Arnap assuutai” / kvindes festdragt ved inspektør Aviaja Rosing Jakobsen, Nunatta Katersugaasiviat Allagaateqarfialu.

Herefter er der debat under overskriften “Isummat nutaat killisarlu”/“ nyskabelse og grænser”

Museet har hele 2021 haft fokus på aspekter ved udviklingen af kvindedragten  – herunder syet eksempler på versioner af ældre bærepelse.

Bærepelse og versioner af de ældst kendte kvindedragtdele fra  Vestgrønland kan prøves i museets værksted B-18 i løbet af eftermiddagen på søndag 7. November -  og de kommende tirsdage i november under aftenåbninger kl. 19-21

Museumsinspektører: Linda G. Ostermann, Anne Mette Olsvig, Panìnguak G. Rafaelsen & Tusagassiivik: Daana R. Geisler