Uddannelsen strækker sig over et år med 2 moduler pr. semester, som placeres så der tidsmæssigt er mulighed for både før og efter modulundervisning at arbejde med litteraturlæsning, opgaver og refleksion i praksis. Et modul strækker sig typisk over to uger inkl. evt. rejsedage.
Modulerne oprettes i Grønland hvor der er mulighed for undervisningsfaciliteter og overnatning for tilrejsende. Uddannelsesforløb afholdes som udgangspunkt i den kommune, hvor flest studerende er optaget. Der oprettes hold ved optag af minimum 18 kvalificerede ansøgere – specialiseringsforløb gennemføres med minimum 8 studerende.
Modulerne tilrettelægges med udgangspunkt i hovedtema:
- Modul 1: Profession og borgeren – roller og menneskelige relationer
- Modul 2: Socialretlige regler og lovgivning
- Modul 3 og 4: Specialisering inden for voksenområdet eller børn- og familieområdet
Uddannelsen henvender sig til ansatte i den sociale sektor, som ikke har en formel socialfaglig uddannelse og som i det daglige arbejde beskæftiger sig med socialfaglige problemstillinger og sagsbehandling.
Adgangskravet for at blive optaget på Rådgivningsassistentuddannelsen er, at ansøgeren
- har 10. klasses skriftlige afgangsprøve med minimum karakteren 4 i grønlandsk og minimum karakteren 02 i dansk, eller
- har aflagt prøve i grønlandsk og dansk ved fritidsundervisning med minimum karakteren 4 i grønlandsk og minimum karakteren 02 i dansk.
Desuden er det et krav, at ansøgeren
- har minimum 1 års dokumenteret erhvervserfaring inden for rådgivningsarbejde, og
- har dokumenteret fastansættelse som myndighedssagsbehandler inden for enten børn og unge, handicap, udsatte voksne og ældre,
- i samarbejde med sin arbejdsplads udarbejder en uddannelsesplan med ønske om specialisering inden for hhv. voksenområdet eller børn- og ungeområdet
Relevant dokumentation for tidligere uddannelse samt erhvervserfaring skal vedlægges en motiveret ansøgningen.
Rådgivningsassistentens arbejdsområde indbefatter arbejdet med socialt udsatte borger i bred forstand og favner bl.a. rådgivning for udsatte voksne, handicappede, unge, ældre samt familier og børn. På uddannelsen vælges en specialisering inden for enten voksenområdet eller børn – og familieområdet.
Uddannelsen sigter mod, at en rådgivningsassistent ved uddannelsens afslutning har opfyldt læringsmål for uddannelsen og dermed kan:
- anvende den tilegnede socialfaglige viden og begreber til bl.a. udvikling af egen praksis samt at assistere andet personale i refleksion og udvikling af rådgivningsarbejdet i sociale forvaltninger.
- anvende grundlæggende viden om lovgivning inden for udvalgte områder i forhold til konkrete sociale problemstillinger
- udføre systematisk sagsbehandling og har begyndende færdigheder i, selvstændigt og i samarbejde med andre faggrupper, at beskrive, vurdere og handle i forhold til sociale problemstillinger,
- anvende viden om kommunikation i mødet med borgerne samt have en øget forståelse for sammenhængen mellem egne personlige kompetencer, etik og værdier samt rollen som udøvende social arbejder.
Vil du søge uddannelse eller uddannelsesstøtte skal du søge online via den gule knap til selvbetjening ”Ansøg her” øverst på denne side. Vil du anvende selvbetjeningsløsningerne, skal du logge ind med dit personlige MitID.
Du skal bruge
- MitID
- Uddannelsespapirer (gælder ikke karakterbevis fra folkeskolen, hvis du er gået ud af folkeskolen efter 2007)
- Hvis du er i gang med folkeskolen, skal du bruge udskrift af dine seneste standpunktskarakterer.
Du skal ikke bruge
- dåbsattest
- bopælsattest
- Karakterbevis fra folkeskolen i Grønland (der ligger karakterer i den offentlige database fra omkring 2006 til i dag).
Bemærk
Mangler du et par karakterer, eller bestod du ikke folkeskolens afgangsprøve, da du gik i folkeskolen, tilbyder alle Majoriaq opkvalificeringsforløb.
Du kan få hjælp til din ansøgning ved dit lokale Majoriaq Center, de kan også hjælpe dig hvis du har brug for anden vejledning.
Du skal være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis bliver tildelt et kollegieværelse. Hvis du ikke automatisk modtager et kollegieværelse, skal du søge på en særskilt ansøgning ved Majoriaq.
I særlige tilfælde kan du få udleveret en papirsansøgning hos dit lokale Majoriaq center. Kontakt dit lokale Majoriaq center, hvis du ikke kan søge online.
Det er uddannelsesinstitutionen der sagsbehandler dine ansøgninger, du vil få svar løbende. Er der mindre end 3 uger til studiestart og du mangler at modtage svar, bør du kontakte uddannelsesinstitutionen.
Uddannelsesstart
Uddannelsen starter løbende
Udbyder
Perorsaanermik Ilinniarfik (PI/SPS)
Økonomi
Du vil være på arbejdsgivers løn og har derfor ikke ret til uddannelsesstøtte eller lærlingeløn.
Praktikforhold
Du skal som udgangspunkt have fundet en praktikplads som optagelseskrav
Kvalifikationsniveau
Uddannelsen er placeret på niveau 3 i kvalifikationsrammen for livslang læring. Kvalifikationsrammen går fra niveau 1-8 og definerer det forventede udbytte af undervisningen. Læs mere om Kvalifikationsniveauer for videregående voksenuddannelser.
Fremtidsmuligheder/jobs
Du får mulighed for at arbejde inden for dag og døgninstitutioner.
Uddannelsen kvalificerer dig til flere videregående uddannelser.
Uddannelsesplan
Du kan downloade pjecen her: https://pi.sps.gl/uddannelser/raadgivningsassistentuddannelsen/
Hvis du vil klage over sagsbehandlingen eller andet skal du kontakte uddannelsesinstitutionen.